zadel reinigen
Meer weten over zadels
Claire Pante
Meer weten over zadels
06/12/2024
4 min
0

Hoe verzorg je jouw zadel?

06/12/2024
4 min
0

Teveel voeden is even slecht als te weinig voeden

'Kwak, een hele geut olie over het nieuwe zadel.' Mijn hart slaat een slag over. Ongetwijfeld gebeurt dit met de allerbeste bedoelingen. Maar wist je dat je je zadel ook teveel kan voeden? Nu ja, heel eerlijk? De meeste gaan zeker niet elke week hun zadel schoonmaken en invetten. Maar als je wilt dat je zadel lang meegaat, onderhoud je het best goed en op een juiste manier. Enkel een beetje zadelzeep en klaar? Zo doe je het ook beter niet. Leer leeft. Leer droogt uit als je het niet op tijd voedt. Maar teveel maakt leer te soepel. Het rekt uit, verzwakt, scheurt.

Stap 1: Reinig jouw zadel

Een zachte borstel, een vochtige doek of spons, eventueel een beetje zadelzeep. Meer heb je niet nodig voor de eerste stap in de verzorging van je zadel.

met een vochtige droog eventueel met wat zadelzeep het zadel proper maken

  • Zit er vuil of zweet op je zadel? Met een zacht borsteltje kan je al wel wat vuil verwijderen. Voor de randjes gebruik je een zachte tandborstel.
  • Nog te vuil? Neem dan een zachte, vochtige doek of spons  om je zadel beter te kuisen. Werk steeds in cirkels. Gebruik niet meer water dan nodig. Teveel water droogt uit, maakt het leer hard en beschadigt dus je zadel.
  • Nog steeds niet proper genoeg? Neem voor het hardnekkigere vuil een vochtige spons met een klein beetje zadelzeep. Kijk wel steeds goed welk product je gebruikt. Gebruik lederzeep zonder glycerine, zonder agressieve producten of oplosmiddelen.Vraag raad aan een leerkenner.


! Verschillende soorten leder verzorg je anders. Heb je een zitting en/of wrongen in Makala leder? Deze zachte, fluweelachtige leersoort zorgt voor extra grip. Wil je dit zo lang mogelijk behouden? Dan reinig je dit als volgt. Voor een lichte reiniging gebruik je warm zeepwater in cirkelvormige beweging. Laat je zadel drogen. Maar nooit rechtstreeks in de zon of direct zonlicht en nooit in de nabijheid van een warmtebron. Daarna wrijf je het op met een droge spons. Gebruik nooit een olie!

Vergeet de onderkant van je zadel en tussen de zweetbladen niet te poetsen. Als het zadel proper is, gebruik dan een vochtige handdoek om de overtollige zeepresten te verwijderen.

Stap 2: Voed je zadel

Lederbalsem van avocado oliën, lanoline en bijenwasRegelmatig leer voeden beschermt je dressuur- of springzadel. Zo blijft je leer soepel. Zo behoudt het leer zijn natuurlijke vetlaag. Je zadel is beter beschermt tegen invloeden van buitenaf. Een lederbalsem op basis van bijenwas (geen vet) of lederdressing mag in je zadelkast niet ontbreken. De balsem van Frank Baines bevat natuurlijke avocado oliën, lanoline en bijenwas. Rapide ledergel of Rapide Lederdressing is ook een aanrader.

Hoe voedt je je zadel?

  • Breng de balsem zuinig aan op droog leer
  • Wrijf  je zadel goed in
  • Wrijf je zadel op met een droge doek

Tip: Heb je een pot balsem? Steek hier dan een klein doekje bij. Het doekje neemt net voldoende van de balsem op. Volgende keer neem je gewoon het doekje eruit om je zadel in te vetten. Zo gebruik je zeker niet teveel.

Hoeveel voeding heeft je zadel nodig?

Afhankelijk van de weersomstandigheden en staat van je leder heeft je zadel meer of minder voeding nodig.

Wanneer heeft je zadel meer verzorging nodig?

  • In de zomer: de hitte en het extra licht drogen het leer sneller uit
  • Veel regen: water droogt je zadel uit. Wordt je zadel nat? Dan droog je dit af met een handdoek. Laat het drogen zonder zadelhoes. Als je zadel terug droog is, voedt je het.

Sommige zadelmerken raden 1 x per maand aan. Dit is niet altijd nodig. Afhankelijk van de behandeling van het leer, kan 2 x per jaar ook voldoende zijn. Vraag even raad bij een dealer van je zadelmerk.

Waarom je zadel voeden?

Balsem zorgt voor een beschermlaag op het leder. Hierdoor is je zadel beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het voedt je leer waardoor het minder snel uitdroogt.
Het voeden en beschermen is heel belangrijk voor een singel bijvoorbeeld. Deze komt in direct contact met de huid van je paard en dus ook met het zout in zweet. Om je singel lang te laten meegaan, maak je deze na elke rit proper. (zie stap 1) Je lederen singel heeft meer voeding nodig dan je zadel. Gebruik je regelmatig een balsem, dan bescherm je je singel.

Tip: Gebruik geen olie op je zadel. Al zeker niet op de kussens. De olie dringt door tot je wolvulling. De wol gaat klonteren en wordt hard. Hup er moet een nieuwe vulling in ;-) Olie gebruik je enkel voor hard stug, uitgedroogd (oud) leer.

Hoe leg je je zadel weg?

Een zadel goed onderhouden, is meer dan het leder zelf onderhouden. Een goede opslagmethode hoort hier ook bij.

  • Bewaar je zadel op een droge plaats, niet bij een warmtebron, niet in direct zonlicht of in een vochtige omgeving (schimmel).
  • Gebruik bij voorkeur een zadelhoes tijdens transport en tijdens de opslag van je zadel. Doe deze pas over je zadel als het volledig droog is.
  • Wanneer je zadel nat wordt, droog het af met een droge doek. Laat het daarna op een natuurlijke manier drogen, niet in de zon of vlakbij een warmtebron.
  • niet gewenste zadelsteunLeg je zadel nooit direct op een zadelvormige steun. Als je je zadel op dergelijke zadelsteun legt, heeft dit invloed op de wolgevulde kussens.  De vorm van deze steun zal je terug zien en voelen in je kussens. Je paard zal dit voelen. Bovendien kan de vulling scheef gaan als je je zadel scheef op deze steun legt. Deze problemen kunnen op termijn niet meer weg gewerkt worden door je zadelpasser. Gebruik bij voorkeur een buisvormige zadelsteun. Als je geen andere steun hebt, zorg voor een extra dikke laag tussen je steun en zadel.
  • Haal altijd je singel af het zadel. Als deze droog is, kan je deze bovenop je zadelhoes op het zadel leggen.


Heb je advies nodig of vragen, contacteer me gerust of laat hieronder een bericht achter!

Reacties
Categorieën