Singel
Meer weten over zadels
Claire Pante
Meer weten over zadels
05/13/2024
4 min
0

Alles wat je moet weten om je paard correct aan te singelen: 7 tips

05/13/2024
4 min
0

Aansingelen, geen bijzaak

Hup, de ruiter duikt naar beneden en trekt de singel een gaatje strakker. Herkenbaar? Misschien maak jij je hier schuldig aan? Je denkt er vast niet bij na. Maar naar voor en naar opzij hangen, brengt je zadel uit balans. Je duwt je zadel voorover, meer naar beneden. Bovendien voelt het dan altijd alsof de singel te los zit. Hoewel dit niet per se zo is. Net zoals een zadel beïnvloedt jouw singel je leuke paard.

Maar een singel is onmisbaar als je gaat paardrijden. Hoe blijft je zadel anders liggen? Er komt meer bij kijken dan gewoon iets kopen. Wist je dat een goed passend singel essentieel is? 

Hieronder vind je alvast 7 tips om je paard correct aan te singelen.

1. Kies een singel die bij de anatomie van je paard past

Verschillend gebouwde paarden, verschillende singelvormen. Een singel zoekt net zoals water de weg van de minste weerstand. De singelgroeve of het hoogste plekje ter hoogte van het borstbeen ligt niet bij elk paard op dezelfde plaats. Liefst valt het in het verlengde van de singelstoten. In een rechte lijn. Helaas hebben sommige paarden hun singelgroeve meer naar voor of meer naar achter liggen. Als de singelstoten verplaatsen geen optie is, is een aangepaste singel noodzakelijk. Anders schuift je zadel.

een singelgroeve meer naar voor of naar achter kan de oorzaak zijn van een schuivend zadelVerschillende singelgroeven: meer naar voor - ideaal - meer naar achter

2. Anatomische singels verminderen druk

Singels speciaal ontworpen om de druk achter de elleboog te verlichten, verbeteren het comfort, de beweging en symmetrie van je paard. 

Bij elke pas die een paard zet, oefent de singel kracht uit.  Achter de elleboog ontstaat een piekdruk gerelateerd aan het bewegingsmoment van je paard. Op deze plaats krijgt je paard daarom het snelste wondjes.

Omdat je singel over een knooppunt van verschillende spieren loopt, heeft dit invloed op de beweging. Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie die drukmetingen combineerde met ganganalyse. Bij een anatomische singel is er een uitsparing gemaakt achter de elleboog om deze piekdruk te verminderen.

Verschillende anatomische singels van Schutte Zadels














3. Kies een voldoende lange singel

Op de singelplaats lopen meerdere spieren die essentieel zijn bij de beweging van je paard. Belangrijke spieren die het voorbeen bewegen. Belangrijke spieren die de ribbenkast ondersteunen en optillen.
Om te kunnen functioneren, moeten spieren dikker kunnen worden. Ze moeten kunnen samentrekken. Wat gebeurt er als de singelgespen net op deze spierranden zitten, denk je? Of als de singel te vast is aangetrokken? 

Als de singel te kort is of te strak zit, dan:

  • verkort de paslengte
  • spannen de buikspieren minder goed aan.
  • gebruikt je paard zijn rug incorrect.
  • treden de achterbenen van je paard minder onder
  • loopt je paard niet door zijn lijf  

Maar goed nieuws! Je kan de richeltjes voelen. Bij het ene paard merk je deze al wat duidelijker op dan het andere.  Maar ze zijn voelbaar. 

spierranden te vermijden bij een singelBelangrijke spierranden betreffende de singelplaats

4. Singel niet té strak aan

Bij een singel met elastiek is de mate van elasticiteit erg belangrijk! Zit er overmatig rek op, dan trek je het zadel véél te vast aan. Beeld je eens in. Er wordt een super strakke band rond je borstkas aangetrokken. Hoe comfortabel voel jij je? Wist je dat mensen met hartkramp of een hartaanval dit gevoel beschrijven? Ademen en bewegen wordt knap lastig. Ondanks dat de ribbenkast van je paard beperkt uitzet tijdens het ademen, moet je paard dit nog gemakkelijk kunnen. En je paard moet comfortabel kunnen bewegen. Zelfs met een geschikte elastiek singelen 8 op 10 mensen te strak aan. Vast is vast. 

Weet ook: Elastiek verslijt. Hou het goed in de gaten. Maar koop bij voorkeur één zonder.

5. Extra aansingelen eenmaal op het paard onnodig

Akkoord, sommige paarden zijn net ballonnetjes als je ze opzadelt. Maar dat ballonnetje loopt snel leeg na een paar passen aan de hand te stappen. Plus, de druk in beweging wordt groter naarmate je paard draaft of galoppeert.


Regel je singel voor het opstappen. Na het opstappen, is er geen omkijken meer naar. 

6. Maak je zadel symmetrisch vast

Voor de balans van het zadel én het welzijn van je beste vriend hou je de druk links en rechts zo gelijk mogelijk. Op deze manier vermijd je eenzijdige belasting. Waardoor je het risico op blessures verkleint. 

Heb je singel met elastiek? Let er dan op dat dit aan beide uiteinden zit of middenin de singel.

7. Lederen singels hebben de voorkeur

Een singel uit leer is een natuurproduct dat ademt. Leer is soepel en duurzaam mits dat je het goed onderhoudt. Met een vochtige doek verwijder je best elke keer het vuil en zweet. Zowel aan de bovenkant als de onderkant. Het zout in zweet beschadigt het leer waardoor het sneller gaat het barsten. Indien nodig gebruik je een goede zadelzeep zoals die van Rapide. Nadien moet je het leer voeden. Daarvoor gebruik je best vet. Je geeft hiermee je singel een beschermlaag.


Merk je dat je paard op reageert op het aansingelen? Dit is nooit normaal. Het kan echter wel verschillende oorzaken hebben.
Sluit zeker uit dat je té vast aantrekt. Sluit uit dat de singelvorm niet goed is. En sluit uit dat je zadel niet naar behoren past. Check best even met je zadelpasser. 

Reacties
Categorieën